Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

A Forma-1 nézők típusai

2016. május 20. - eszgbr

A közösségi média és a különböző fórumok minden internetező előtt megnyitották a teret, hogy megosszák véleményüket, kifejezzék tetszésüket, vagy még inkább nemtetszésüket. Nincs ez másként a Forma-1 követőivel sem. Magyarországon kifejezetten népszerű a sport, még ha az utóbbi években csökkent is az érdeklődés iránta. Aki nézi, az természetesen azt gondolja, hogy ért is hozzá, ezért mondhatnánk, hogy hazánk nem csak a tízmillió szövetségi kapitány, de a tízmillió pilóta, főtervező és versenystratéga országa is, azonban megnyugtatok mindenkit, a külföldi oldalakon ugyanez megy, legfeljebb más színvonalon. Sok éves tapasztalat után úgy döntöttem, összegyűjtöm a Forma-1 nézők leggyakoribb kasztjait, amik időnként szórakoztatóvá, netán érdekessé teszik a hozzászólások olvasgatását, de legtöbbször csak arra képesek, hogy szertefoszlassák az embernek a józan észbe, meg úgy általában az emberiségbe vetett hitét.

1. A nem kommentelő

Az leszögezhető, hogy a nézők többsége nem veszi a fáradtságot, hogy hozzászólásokat pötyögjön be facebookon, twitteren vagy bármilyen más csatornán, így ők zavarják a legkevesebb vizet. Valószínűleg közöttük is megtalálható az alábbi típusok mindegyike, de ide vehető az a jelentős tömeg is, aki a vasárnapi ebéddel eltelve megnézi a rajtot, majd szusszan röpke másfél órát a kanapén, hogy a befutóra felriadva nyugtázza, megint nem maradt le semmiről.

A többi típus viszont aktívan követi a futamokat.

2. A nem néző

Szinte minden hosszabb kommentfolyamban feltűnik egy-két ember, aki benyögi, hogy "amióta Senna meghalt/Schumacher visszavonult/nem V10-eseket/nem V8-asokat használnak, azóta nem nézem, DE a mai futam is szar volt!" Tehát nem követi a bajnokságot, de mégis képben van azzal, hogy éppen ki nyert és elolvassa a legtöbb hírt, cikket a témával kapcsolatban. Végül is miért ne olyan dologgal töltené drága szabadidejét, ami teljesen hidegen hagyja?

3. A "régen minden jobb volt"

Hasonló az előző típushoz, de ő legalább elismeri, hogy még mindig nézi a versenyeket. Gyakran olvasni, hogy a mai autók rondák, nem elég gyorsak, nincs hangjuk, mesterségesen kreált az egész show, ami nagyjából igaz is és ez a néző tudja is a megoldást mindenre: hozzuk vissza a '90-es, de még inkább a '80-as éveket! "A motorok legyenek V10-esek, sőt V12-esek, 1500-2000 lóerősek, lehessen tankolni amennyit csak akarnak, korlátlanul lehessen kereket cserélni stb." Elvárja, hogy minden futamon másfél órán keresztül folyamatosan előzgessék egymást az élen a pilóták, jótékonyan elfeledve, hogy azért régen sem ennyiből állt az F1, minden kornak megvoltak a domináns csapatai, pilótái. "Persze azok még igazi versenyzők voltak, Senna, Prost, Mansell, Piquet! De még egy Nannini is kifújná ezeknek a szimulátoros kölköknek az orrát..."

4. Akinek semmi sem jó

Ez a típus nem csak a mindenkori jelennel nincs kibékülve, de különleges képességeinek köszönhetően, a jövőről is biztosan tudja, hogy rettenetes lesz. Minden szabálytervezetről határozott véleménye van, leginkább az, hogy szar. Növelni akarják a leszorítóerőt? "Így dögunalmas lesz, senki nem fog előzni!" Csökkenteni akarják a leszorítóerőt? "Miért lassítják az autókat, inkább gyorsulniuk kellene!" Be akarják vezetni a fejvédőt? "Aki beül egy versenyautóba az vállalja a kockázatot!" Valaki felszólal a fejvédő ellen? "Már nem az ötvenes években vagyunk, ne játsszon más életével!" Mindenre megvan a tökéletes negatív válasza. Plusz rendszeresen úgy szól hozzá cikkekhez, hogy el sem olvassa azokat.

5. A "szakértő"

Az önjelölt versenymérnök, aki sziklaszilárd meggyőződéssel mond véleményt a motorokról, gumikról, terelőszárnyakról, taktikákról. Számolni ugyan nem számol ki semmit, nem is tudna, meg amúgy is a mérnökök a boxban már megtették ezt, csak hát rosszul. Mert "a taktikájuk túl konzervatív volt, eggyel puhább gumikeveréket kellett volna feltenni, de valószínűleg még így sem nyertek volna, mert a motorjuk nem elég erős." Minden bizonnyal így van. Azok a színes egyeninget viselő urak, akik elit műszaki egyetemeken szereztek diplomát és évek, évtizedek óta a szakmában vannak, biztosan nem gondoltak a másik keverékre vagy eggyel több kerékcserére. Ezek a fotelmérnökök annyira biztosak az igazukban, hogy ha egy kicsit hozzáértőbb ember vitát kezdeményez velük, akkor hevesen, a másik szellemi képességeit megkérdőjelezve védik az igazukat, közben még több nyilvánvaló marhaságot előhozva, majd amikor ráunnak, hogy ellenfelük továbbra is csak logikus észérveket tud felsorakoztatni, akkor egyszerűen felszívódnak.

6. A ténylegesen hozzáértő

A hozzáértő kifejezéssel itt is csínján kell bánni, de ez a típus tényleg nem a Képes Autó Expresszből szerezte a tudását. Folyamatosan, szinte megszállottan képzi magát, elolvassa az összes cikket, elemzést, magyarul és angolul egyaránt, kérdéseket intéz facebookon Wéber Gáborhoz. Befújt diffúzor, F-csatorna, Coanda-effektus, minden a kisujjában van. Nem ritkán valamilyen műszaki karon tanuló egyetemista. Ereje mellett a gyengesége is a tudásából fakad, hajlamos a többi kaszt tagjait lenézni és lekezelően kioktatni, ha azok valamit rosszul írnak, de alapvetően a kulturáltabb, békés kommentelők közé tartozik.

7. Az elfogult

Mind közül a legelviselhetetlenebb típus. Fradi-Újpest? Arsenal-Manchester? Real-Barca? Ugyan, ezek a rivalizálások sehol nincsenek egy jó kis Ferrari-McLaren anyázáshoz képest! Egyszerűen semmilyen érvvel nem lehet őt meggyőzni, képes évtizedes sérelmeket felhánytorgatni, pontosan tudja, az FIA, Ecclestone, a pályabírók mikor kit és hogyan segítettek, juttattak jogosulatlan előnyhöz, kinek mikor miért volt szabálytalan az autója, meg egyébként is rohadjon meg mindenki, aki nem ért vele egyet. Két altípusa van, az egyik a hardcore futballszurkolóra hajazó férfi, aki nem ritkán alpári stílusban védi kedvenc csapatát vagy versenyzőjét. A másik a tinédzser lány vagy ötven feletti családanya, aki már már szerelmes rajongással védi a cuki Kimi, a sármos Fernando vagy a menő Lewis minden megmozdulását és szívecskékkel árasztja el a kommentszekciót, legvégső esetben pedig átvált a férfiakhoz hasonló véresszájú mániákusba. Sajnos ez a típus erősen felülreprezentált a hozzászólók között.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr758733294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása