Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Tíz szűk esztendő után

2016. június 03. - eszgbr

Még csak öt futam ment le az idei rali-világbajnokságból, de már elmondhatjuk, hogy három gyártó is nyert futamot. Ogier és Latvala révén a Volkswagen megnyerte az első hármat, Argentínában Paddon nyert Hyundaijal, Portugáliában pedig Kris Meeke Citroennel.

wrc2016cars.jpeg

Sokáig ezen senki nem lepődött volna meg, teljesen természetes volt, hogy többen is esélyesek futamgyőzelemre a vb-n. Az elmúlt tíz évben viszont nem volt olyan év, amikor kettőnél több márka tudott volna nyerni.

Utoljára 2005-ben fordult elő, hogy három gyártó is diadalmaskodott, akkor a Citroen, a Peugeot és a Subaru versenyzői állhattak fel a dobogó legfelső fokára. Aztán a Peugeot kiszállt, a Subarura pedig nehéz évek köszöntöttek, végül ők is a távozás mellett döntöttek.

2006 és 2012 között csak a Citroen és a Ford tudott nyerni. A 2013-ban érkező Volkswagen egy lépcsőfokkal lejjebb szorított mindenkit, a Ford kiszorult a győztesek köréből. Egy évvel később már a franciák sem tudtak futamot nyerni, csak a Hyundai tudta megakadályozni, hogy a VW minden ralit megnyerjen. Tavaly megint a Citroen akadályozta meg a teljes söprést, de év végén a franciák hivatalosan kivonultak, hogy a 2017-es új versenyautójuk fejlesztésére koncentrálhassanak. Ezért is olyan nagy szám, hogy Meeke a de facto gyári csapat autójával nyerni tudott, háromra emelve a győztes gyártók számát. A világbajnokság mindenképp színesebb lett, még ha a végkimenetel nem is tartogat nagy meglepetést: valószínűleg Sébastien Ogiert és a Volkswagent az elmúlt három évhez hasonlóan senki nem tudja majd legyőzni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr118764898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása