Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Hamilton a Mercedesé, Pérez a McLarené

2012. szeptember 29. - eszgbr

2012.10.04 update: Schumacher bejelentette visszavonulását

Tegnap kezdetét vette a Formula-1 2012/13-as átigazolási időszaka: a Mercedes bejelentette, hogy a híreszteléseknek megfelelően leszerződtették Lewis Hamiltont. A 2008-as világbajnok három évre írt a alá a német csapathoz Nico Rosberg mellé. Ezzel párhuzamosan a McLaren megnevezte Hamilton utódját: az idén eddig három dobogós helyezést elérő Sergio Pérez lesz 2013-ban Jenson Button csapattársa.

Hamiltonnak jobb sora sehol nem lesz, mint a McLarennél volt. Ott több volt mint egy megbecsült versenyző, gokartos kora óta egyengették karrierjét és tényleg családtagként kezelték. Épp ezért megbocsátottak olyan baklövéseket is, amikért máshol ha nem is rúgták volna ki, de rezgett volna a léc. Ennek ellenére úgy tűnik megromlott a viszony versenyző és csapat között, mert a Mercedeshez igazolást ezenkívül csak a magasabb fizetés indokolná. A Mercedes visszatérése óta finoman szólva sem úgy muzsikál, ahogy a közvélemény várta, esélyük sincs a vb-címre, eddig egyetlen győzelem amit fel tudnak mutatni. Lehet, hogy épp Hamilton fogja megmutatni a bajnoki címhez vezető ösvényt számukra, de erre sincs garancia, azt viszont láthattuk az elmúlt években, hogy a McLaren év közben is kiválóan fejleszt, vert helyzetből is képesek felállni. A Mercedes jövője is bizonytalan, 2013 után a márka valószínűleg kivonul a sportágból, motorszállítóként marad, de a Ross Brawn által vezetett alakulat csak félgyáriként vagy privátként folytathatja majd. Mindenesetre érdekes lesz látni, hogyan ösztönzi egymást jobb teljesítményre a két régi jó barát, Rosberg és Hamilton, ebből valószínűleg csak profitálhat a csapat.

Sergio Pérez élete lehetősége előtt áll, az idei év nagy felfedezettje a jelenleg talán legerősebb csapathoz igazol. A mexikói nemcsak gyors, de jól bánik a gumikkal is, hosszú etapokon bajnokokat megszégyenítően vezet. Egyelőre nem mondom, hogy rés nélkül pótolhatja Hamiltont, de szerintem jó párszor megszorongatja majd Buttont. A két pilóta között nemigen lesz komoly súrlódás, Button még Jacques Villeneuve-vel és Hamiltonnal is jól kijött, Pérezzel sem lesz gondja. Ezzel egyébként az is eldőlt, hogy a mercedeses kötődésű di Resta jövőre nem lép tovább egyik nagy Mercedes motoros csapathoz sem (a Force Indiával éppenséggel élő szerződése van a jövő évre), a Ferrarinál pedig szívhatják a fogukat, hogy Pérez nem volt elég jó nekik.

Az átigazolási időszak első nagy vesztese úgy tűnik Michael Schumacher lesz. A hétszeres világbajnok októberben tervezte bejelenteni, hol folytatja - egyáltalán folytatja-e - formula-1-es pályafutását. A csapata azonban döntött, így jövőre nem marad hely számára az ezüst nyílban. Egyelőre a Saubert rebesgetik, mint lehetséges alternatívát, a szurkolók már felvetették, hogy akár Massa helyére is beülhet a Ferrariba, de a legvalószínűbbnek azt látom, hogy végleg visszavonul. A Sauber egyszerűen nem elég jó neki, a Ferrarinál pedig kérdéses, hogy Alonso mit szólna az érkezéséhez. A spanyolnak egyértelműen egy másodhegedűs csapattárs kell (ezért nem fog Raikkönen sem visszamenni) és Schumacher sem valószínű, hogy elvállalná a hátvéd szerepét, hiszen kimondva-kimondatlanul a Mercedeshez is első számú pilótának igazolt. A legtisztább tényleg az lenne, ha érdemei elismerése mellett visszavonulna, ha az autóversenyzéstől nem is, de az F1-től igen.

2012.10.04: Ahogy ígérte, Michael Schumacher októberben bejelentette folytatja-e pályafutását. Nos, nem. Miután a Mercedesnél nem maradt hely számára, úgy döntött, hogy a szezon végén végleg befejezi, így akárcsak 2006-ban, most is Interlagosban futja majd utolsó versenyét. A hátralévő hat futamon remélhetőleg megkap mindent a csapattól, hogy tisztességesen búcsúzhasson, egy győzelem csodaszámba menne, de kívánom, hogy sikerüljön neki, megérdemelné.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr504809530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása