Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Ez történt 2012-ben

2012. december 31. - eszgbr

Az év utolsó napján tekintsünk vissza a 2012-es évre és idézzük fel az autósport világának legjelentősebb eseményeit:

január 15.: Stéphane Peterhansel és Jean-Paul Cottret nyerik egy Minivel a Dakar Rally-t, ami ezúttal Argentínából Chilén át vezetett Peruba. A francia versenyzőnek ez volt a negyedik győzelme autóval, összesen pedig már a tizedik. A motorosoknál Cyril Despres KTM-mel, a quadosoknál Alejandro Patronelli Yamahával, a kamionosoknál Gérard de Rooy Ivecóval győzött. Szalay Balázsék a 21. helyen végeztek az autósok között.

január 22.: Sébastien Loeb nyeri a 80. Monte Carlo-ralit, a rali-világbajnokság nyitó fordulóját.

március 17.: a Kristensen-McNish-Capello audis trió nyeri a Sebringi 12 órás versenyt, az újjáéledt hosszútávú világbajnokság (WEC) első versenyét.

március 18.: Jenson Button ausztráliai győzelmével kezdetét veszi a 2012-es formula-1-es szezon.

április 2.: Mikko Hirvonent kizárják a Portugál-raliról, ezzel a norvég Mads Ostberg nyeri a versenyt. 19 év után nyer újra privát versenyző rali-világbajnoki futamot.

április 22.: a tüntetések ellenére megrendezik a Bahreini Nagydíjat, amit Sebastian Vettel nyer. A címvédőnek ez az első győzelme a szezonban.

május 6.: Michelisz Norbert győz a WTCC hungaroringi hétvégéjének második versenyén, ez pályafutása második világbajnoki futamgyőzelme.

május 13.: Pastor Maldonado nyeri a Spanyol Nagydíjat, ez a Williams istálló első győzelme a 2004-es Brazil Nagydíj óta.

május 19-20.: a Basseng-Haase-Stippler-Winkelhock kvartett egy Audi R8 LMS-szel megnyeri a Nürburgringi 24 órás futamot. Az Audi először nyer a Zöld Pokolban rendezett maratoni versenyen.

május 27.: Mark Webber nyeri a formula-1-es Monacói Nagydíjat.

május 27.: Dario Franchitti pályafutása során harmadszor megnyeri az Indianapolisi 500 mérföldes versenyt.

június 16-17.: a Lotterer-Fässler-Tréluyer hármas és az Audi 2011 után ismét megnyeri a Le Mans-i 24 órást, a verseny történetében először hibrid autóval. LMP2-ben a Honda, a profi GT-k értékelésében a Ferrari, az amatőrök között a Corvette győz.

június 24.: Fernando Alonso emlékezetes győzelmet arat az Európa Nagydíjon, ezzel nyolc verseny után ő az első pilóta aki másodszor is felállhat a dobogó legfelső fokára.

július 28-29.: Frank Stippler, ezúttal Rene Rasttal és Andrea Picchinivel osztozva az R8 LMS-en, győz a Spa-i 24 óráson is. Az Audi egy éven belül megnyeri mind a három nagy európai 24 órás versenyt.

július 29.: Lewis Hamilton nyeri a Magyar Nagydíjat. Az angolnak 2007 és 2009 után ez a harmadik elsősége a Hungaroringen.

szeptember 2.: három versennyel a vége előtt Juho Hänninen megnyeri a Rali Európa-bajnokságot egy Skoda Fabiával.

szeptember 9.: Kiss Pál Tamás a szezon folyamán egy dobogós helyezést szerezve a GP3 széria 12. helyén végez. A bajnokságot az új-zélandi Mitch Evans nyeri.

szeptember 15.: a Toyota a Sao Paulói 6 órás versenyen (WEC) a szezonban először legyőzi az Audit.

szeptember 23.: Michelisz Norbert 2. és 3. helyet szerez a WTCC amerikai állomásán, ezzel nagy lépést tesz a privát értékelés megnyerése felé.

szeptember 23.: az olasz Davide Valsecchi a GP2 sorozat 2012-es bajnoka.

szeptember 27.: Sébastien Loeb bejelenti, hogy a 2012-es az utolsó teljes szezonja a rali-vb-n, jövőre már csak néhány futamon indul a Citroen színeiben.

október 4.: a hétszeres világbajnok Michael Schumacher bejelenti, hogy a szezon végén végleg befejezi F1-es pályafutását. A Mercedes szeptember végén hozta nyilvánosságra, hogy jövőre Rosberg és Hamilton vezethetik az ezüstnyilakat, így a veterán németnek nem maradt hely a csapatban.

október 7.: Loeb győz a Francia-ralin, ezzel zsinórban kilencedszer megnyeri a világbajnokságot.

október 14.: Vettel győz Dél-Koreában, ezzel a pontversenyben az élre áll és már ott is marad a bajnokság végéig.

október 20.: Kazár Miklós nyeri a rali ob-t egy Mitsubishi Lancer Evo IX-cel.

október 21.: a kanadai Bruno Spengler nyeri a DTM zárófutamát, ezzel megszerzi a bajnoki címet is, a BMW visszatérése évében megnyeri a csapatok és a gyártók bajnokságát is.

október 21.: Gordon Shedden Hondával megnyeri a Brit Túraautó Bajnokságot.

október 28.: Lotterer, Fässler és Tréluyer megnyerik a WEC bajnoki címét, a konstruktőrök küzdelmeit a prototípusok között az Audi, a GT-k között a Ferrari nyeri.

október 30.: a Skoda bejelenti, hogy két gyári versenyzője, Jan Kopecky és Juho Hänninen nem indul a szezonzáró Ciprus-ralin, ezzel biztossá válik, hogy a szintén skodás Andreas Mikkelsen megvédi címét az IRC-ben.

november 4.: Kimi Räikkönen szenzációs abu dhabi győzelmével felteszi a koronát F1-es visszatérésére.

november 18.: Robert Huff nyeri a 2012-es túraautó világbajnokságot, a konstruktőrök között zsinórban harmadszor győz a sorozatból kivonuló Chevrolet. Ami ennél is fontosabb: makaói nullázása ellenére Michelisz Norbi nyeri a privát versenyzők világbajnokságát, az összesített pontversenyben pedig a hatodik helyen zár.

november 18.: Hamilton nyeri a versenynaptárba visszatérő Amerikai Nagydíjat az új austini pályán, a Red Bull Racing Vettel második helyével bebiztosítja harmadik konstruktőri bajnoki címét.

november 25.: Button nyeri a kaotikus Brazil Nagydíjat Alonso és Massa előtt, de Vettel hatodik helyével is megnyeri a világbajnokságot. A német zsinórban harmadszor bizonyult a legjobbnak, ez eddig csak Fangiónak és Schumachernek sikerült. Alonso három ponttal lemaradva második, a két évet kihagyó Räikkönen harmadik.

december 4.: a ralisport 2003-as világbajnoka, Petter Solberg is visszavonul.

december 15-16.: Romain Grosjean nyeri a 25. Race of Champions gálát Bangkokban. A nemzetek kupája sorozatban hatodszor Németországé a Schumacher-Vettel páros révén.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr154989046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása