Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Hamilton kiesése után Vettel nyert Szingapúrban

2012. szeptember 23. - eszgbr

Sebastian Vettel szezonbeli második győzelmét aratta az 5. Szingapúri Nagydíjon, a dobogó két alsóbb fokára Jenson Button és az összetettben továbbra is vezető Fernando Alonso állhatott fel. Hamilton az élről kényszerült kiállni a balesetek miatt két körrel lerövidített versenyen.

Töretlen lendülettel érkezett Szingapúrba az elmúlt három futamot megnyerő McLaren-Mercedes és a verseny harmadáig úgy is tűnt, hogy most sem találnak legyőzőre. Vettel hiába volt erős a szabadedzéseken, az időmérőn kikapott Hamiltontól, de még az ismét megvillanó Maldonadotól is. Hamilton hiába vezetett biztos előnnyel Vettel és Button előtt (Maldonado kissé beragadt a rajtnál), a 22. körben váltóprobléma miatt feladni kényszerült a versenyt. 14 körrel később az Alonsóval a negyedik helyért csatázó, de a gumitaktikája miatt ekkor már vert helyzetben lévő Maldonado alatt is bemondta az unalmast a Williams. Alonso így már harmadik volt a Ferrari számára nem sok jóval kecsegtető futamon, végül ebben a pozícióban is fejezte be, ahogy azt már a bevezetőben is említettem. Előnye 29 pont Vettellel szemben, egyre inkább úgy tűnik, hogy kettejük közt fog eldőlni az idei bajnoki cím sorsa. A harmadik Raikkönen 45 pontos hátránya sem reménytelen még, de a Lotus eddig képtelen volt nyerni, anélkül meg nehéz előrébb lépni. Ráadásul a tempójuk sem mindig üti meg az élmezőny szintjét, Raikkönen csak 12. lett az időmérőn és a versenyben elért 6. helye is nagyban köszönhető a kieséseknek. Grosjean szorosan mögötte a 7. helyen ért célba.

Tovább

Latvala nyerte a Wales-ralit, Loeb karnyújtásnyira a kilencediktől

Jari-Matti Latvala nyert Walesben, ezzel megszakította Loeb április óta tartó veretlenségi sorozatát. A francia októberben, hazai pályán szerezheti meg 75. győzelmét és 9. világbajnoki címét.

Latvala Wales12.jpg

A Ford hazai pályán készülhetett revansra a Citroennel szemben, bár ez a győzelem inkább csak szépségtapasz lesz idei teljesítményükön. A brit futamot megelőző kilenc fordulóból csak a Loebnek hagyományosan nem fekvő Svéd-ralin tudott nyerni a gyári csapat, illetve a Portugál-ralin győzött a privát Ostberg, miután Hirvonent kizárták. Latvala már tavaly is bizonyította, hogy képes nyerni a különösen nehéz szakaszokból álló versenyen, így joggal bízhatott idei második diadala megszerzésében. Loeb az időmérő megnyerésével jelezte, a Fordnak nem lesz könnyű dolga, ha le akarja győzni őt, de az első két szakaszt Solberg behúzta a kék oválosoknak, majd Latvala vette át a stafétát és zsinórban négy gyorson nem talált legyőzőre. Az első napot az élen zárta, 12,1 mp-cel Solberg és 21,3-mal Loeb előtt. Egy percen belül volt még a tavaly itt második helyen célba érő Ostberg és Hirvonen is.

Tovább

Nyári pótlás III. & IV.: Finn-rali és Német-rali

A Wales-ralival kezdetét vette a rali-vb hajrája, így gyorsan pótolom a nyáron elmaradt két posztot a Finn- és a Német-raliról. Azt előre leszögezhetjük, hogy sok izgalmat egyik sem hozott, Loeb idén majdhogynem megfoghatatlan ellenfelei számára.

LoebFIN.jpg

Finn-rali (augusztus 2-4.)

Sébastien Loeb zsinórban megnyert három ralival a háta mögött érkezett Finnországba, az év leggyorsabb versenyére. Északon azonban nem ő számít favoritnak, pályafutása során eddig csak kétszer (2008, 2011) tudott itt nyerni. Ebben reménykedhettek riválisai is, közülük főként a helyi Mikko Hirvonen és Jari-Matti Latvala. Hirvonen az elmúlt három ralin rendre második volt Loeb mögött, így itt volt a remek alkalom, hogy végre megszerezze első citroenes győzelmét. Latvala vb-je már az év első felében elúszott, ő csak a finn és a fordos mundér becsületéért küzdhetett.

Tovább
süti beállítások módosítása