Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Amikor ezer kilométer után is csak pár másodperc dönt

2012. szeptember 24. - eszgbr

Alább az 1982-es Sportautó Világbajnokság utolsó versenyének összefoglalóját láthatjátok, a nyolc futamból álló vb utolsó körében dőlt el, hogy ki nyeri az egyéni összesítést. Az egyik esélyes a gyári Porsche versenyzője, Jacky Ickx, a másik a gyári Lanciát vezető Riccardo Patrese volt.

A végig izgalmas, már-már túraautós csatákat hozó Brands Hatch-i 1000 kilométeres futam utolsó két körében Ickxnek 6,3 másodpercen belülre kellett megközelítenie a versenyben vezető Teo Fabit (Patrese váltótársa a Lanciában), hogy megnyerje a versenyt. Korábban ugyanis meg kellett szakítani a futamot egy baleset miatt, ekkor a Porsche vezetett 6,3 másodperccel, az újraindítást követően viszont a Lancia gyorsabb volt, de ha Ickx és Derek Bell megtartanak valamennyit a korábbi előnyükből, akkor megnyerik a versenyt, a belga ász pedig a vb-t is.

Ami miatt különösen érdekes ez a verseny, sőt igazából az egész szezon, az a felvonuló autók széles skálája. 1982-ben lépett életbe az azóta legendássá vált C-csoport szabályrendszere, de ekkor még kevés autó készült el az új formula szerint. Ezért engedték még versenyezni a kifutó szabályok szerint épült Group 4-5-6-os autókat is. A gyári Rothmans Porsche alakulat is csak egy 956-ost indított Ickxszel és Bellel, legkomolyabb kihívójuk a két Gr.6-os Martini Lancia LC1 volt. Mellettük látható még a rövid életű Ford C100-as, a BMW-motoros Sauber C6, a háromszoros Le Mans-i győztes Porsche 936 kései, kupévá átépített változata Henri Pescaroloval, a Kremer csapat cápauszonyos átirata ugyanerre az autóra, számos Porsche 935, Lancia Beta Montecarlo a Gr.5-ből és még sok-sok kisebb prototípus és GT.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr284798582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása