Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

A Ford és a Mini sem indít gyári csapatot 2013-ban a rali-vb-n

2012. október 16. - eszgbr

 2012.10.17 update: a Volkswagen bejelentette Jari-Matti Latvala szerződtetését

Tegnap a Ford és a BMW-hez tartozó Mini is bejelentette, hogy 2013-ban egy csapatnak sem biztosítanak gyári támogatást a WRC-ben.

A Mininél ez benne volt a levegőben azok után, hogy idén szezon közben szakítottak a Prodrive-val és a WRC Team Mini Portugalt nevezték ki gyári alakulattá. Armindo Araújo és Paulo Nobre viszont finoman fogalmazva sem tudták felvenni a harcot a Citroennel és a Forddal, a Német-ralitól szerződtetett Chris Atkinson legalább a pontszerző helyekre képes odaérni. Logikus lépés volt tehát megvonni tőlük az apanázst, ennek ellenére minden bizonnyal jövőre is láthatjuk majd a Mini John Cooper Works WRC-ket versenyezni privát versenyzőkkel a volánnál, hiszen a Prodrive egy darabig még biztosan indítja autóit.

A Ford bejelentése már váratlanabbul érte a közönséget, tavaly még biztosították a rali rajongókat, hogy a 2013-as szezon végéig biztosan lesz gyári csapatuk. A mostani döntést a gazdasági helyzettel indokolták, de nem lennék meglepve, ha egyszerűen csak ráuntak volna a sikertelenségre. A Ford évek óta küzd Loeb és a Citroen ellen, de néhány győzelmet leszámítva nem tudják megverni a jóval nagyobb költségvetéssel gazdálkodó franciákat. Idén már két futammal a vége előtt eldőlt mindkét bajnoki cím sorsa, így már csak a győzelmekért hajthat Latvala és Solberg Szardínián és Spanyolországban, ráadásul jövőre a Volkswagen is bivalyerős gyári csapattal indul, így az esélyeik tovább romlanak. Malcolm Wilson csapatfőnök biztosította a közvéleményt, hogy az M-Sport folytatja a Fiesta RS WRC és az új Fiesta R5 fejlesztését és jövőre is a bajnoki címért fognak harcba szállni. A gyári támogatás megvonásával szinte biztosan bekövetkezik az amit egész évben rebesgetnek: első számú pilótájuk, Jari-Matti Latvala elhagyhatja a kék oválos márkát és minden bizonnyal a Volkswagenhez szerződik Sébastien Ogier mellé.

2012.10.17: A Volkswagen Motorsport hivatalosan is megerősítette Jari-Matti Latvala és navigátora, Miikka Anttila leigazolását, így ha a Polo R WRC kellően gyors és megbízható lesz, akkor a VW az Ogier-Latvala párossal méltó ellenfele lehet a Citroennek a jövő évi világbajnoki küzdelemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr254851475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása