Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

A nap képe: Carrera RSR Daytonában

2012. április 05. - eszgbr

Peter Gregg - Hurley Haywood, Porsche 911 Carrera RSR, Daytonai 24 órás verseny, 1975

Gregg és Haywood a fenti Porschéval nyerte meg '75-ben a Daytonai 24 órást, ami az amerikai IMSA GT bajnokságnak és a Sportautó Világbajnokságnak is a szezonnyitója volt. Állítólag az autó egyenesen Németországból, a Porsche főhadiszállásáról érkezett Daytonába a Brumos Porsche csapathoz és a verseny megnyerése után vissza is szállították, hogy ott készítsék fel a Sebringi 12 órásra.

19 év után nyert újra privát versenyző

Mads Ostberg a hétvégén megszerezte élete első rali-világbajnoki futamgyőzelmét, miután Mikko Hirvonent kizárták a Portugál-raliról. Ostberg ezzel megtörte a két nagy gyári csapat uralmát és privát autóval aratott diadalt. De nem csak ebből a szempontból rendhagyó ez az eredmény, következzen néhány érdekesség a norvég elsősége kapcsán:

- Mads Ostberg 24 évesen és 152 naposan aratta első győzelmét a vb-n, ezzel a vonatkozó ranglistán harmadik Jari-Matti Latvala és a néhai Henri Toivonen mögött.

- Legutóbb 2010-ben, épp Portugáliában köszönthettünk új győztest, akkor Sébastien Ogier aratta első sikerét a Citroennel.

- Ostberg a második norvég versenyző, aki világbajnoki futamot tudott nyerni, rajta kívül csak a 2003-as világbajnok Petter Solberg győzött, összesen 13 alkalommal.

- Legutóbb 2005. szeptember 18-án, a Wales-ralin győzött norvég pilóta.

- Szintén 2005-ben, a Japán-ralin fordult elő utoljára, hogy nem a gyári Citroen vagy a gyári Ford csapat valamelyik autója nyert, akkor Marcus Grönholm aratta a Peugeot eleddig utolsó győzelmét. Itt meg kell jegyezni, hogy 2006-ban Sébastien Loeb a belga Kronos csapat színeiben lett világbajnok, de akkor az volt a Citroen első számú alakulata, így ezt nem számítottam.

- Privát csapat színeiben utoljára az olasz Gianfranco Cunico győzött vb-futamon, éppen hazájában, az 1993-as Sanremo-ralin. Ostberg tehát egy csaknem 19 éves hiátusnak vetett véget.

Hirvonent kizárták, Mads Ostberg élete első vb-futamgyőzelmét aratta!

Mikko Hirvonent és Jarmo Lehtinent kizárták a 2012-es Portugál-raliról, mivel a verseny utáni gépszemlén szabálytalannak találták a Citroen DS3 WRC kuplungját és turbóját. A finnek kizárásával a győzelem a norvég Mads Ostberg és navigátora, a svéd Jonas Andersson ölébe hullott, Jevgenyij Novikov a második és a gyári Forddal versenyző Petter Solberg a harmadik. Ostbergék életük első vb-futamgyőzelmüket szerezhetik így, feltéve, hogy a vizsgálóbizottság elutasítja a Citroen csapat fellebbezését.

Frissítés (2012-04-04): a Citroen bejelentette, hogy nem fellebbeznek a kizárás ellen, így az alább közölt eredmény hivatalosan is a 2012-es Portugál-rali végeredménye.

Tovább
süti beállítások módosítása