Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Loeb bajnokhoz méltóan zárta a szezont

2012. november 11. - eszgbr

Sébastien Loeb nyerte a mozgalmas Spanyol-ralit, feltéve ezzel a koronát idei teljesítményére. A kilencedik világbajnoki címét két futammal ezelőtt bebiztosító francia idén tizenhárom ralin kilenc győzelmet aratott. Latvala egy szoros második hellyel és egy világbajnoki bronzzal búcsúzik a Fordtól.

Habár a bajnoki címek már hetekkel ezelőtt elkeltek, mégis izgalmasan alakult a 2012-es Rali-világbajnokság záró futama, a Spanyol-rali. Már a csütörtöki időmérő edzésen is eléggé ramaty állapotban voltak a murvás utak, így a kvalifikációt megnyerő Loeb és a többi gyári versenyző inkább a hátsó rajthelyeket választotta. Pénteken viszont leszakadt az ég és a dagonyává váló szakaszok jobban kedveztek az előrébbről indulóknak.

Tovább

Räikkönen győzött, Vettel nagyot mentett Abu Dhabiban

Az elmúlt hetek viszonylag unalmas futamai után ismét egy eseménydús nagydíjon vagyunk túl, annyi minden történt, hogy még egy nappal később sem igazán tudom hol kezdjek bele a történésekbe. Kimi Räikkönen kiválóan vezetve megérdemelten nyert, Vettel történelemkönyvekbe illő menetelést vitt véghez, de Alonso így is csökkentette hátrányát.

A legegyszerűbb az lesz, ha pilótánként vesszük sorba az eseményeket:

Kimi Räikkönen visszatért a csúcsra. A 2007-es világbajnok egész hétvégén jól teljesített, az elmúlt hetek szürkesége után a Lotus is magára talált legújabb fejlesztései segítségével, így a világbajnoki aspiránsoknak komolyan számolniuk kellett a futam előtt matematikailag még esélyesnek számító finnel. Vettel időmérőről való kizárása után a negyedik helyről startolhatott és már a rajtnál felkapaszkodott a második pozícióba. Az első körben még a hibázó Hamiltont is támadta, később viszont a brit megnyugtató előnyt autózott ki. Mögötte az üldözők inkább egymással voltak elfoglalva, így a saját tempóját autózhatta. Az első Safety Car-os etap után jól kapta el az újrarajtot, Alonsónak esélye sem volt az előzésre, a 19. körben pedig megörökölte az első helyet is. Innentől már nagyon nehéz lett volna elvenni tőle a győzelmet, bár az utolsó körökben Alonso megfuttatta a sikerért, végül támadásra már nem került sor. Ezzel Räikkönen visszatérése és a 2009-es Belga Nagydíj óta első győzelmét aratta, megszerezve a Lotus első diadalát is (ahogy elnézem, a statisztikák ezt a győzelmet nem számolják hozzá a történelmi Lotus istálló 79 győzelméhez és ez így is van rendjén). A bejátszott rádiós beszélgetése és a futam utáni interjúja már csak hab volt a tortán.

Tovább
süti beállítások módosítása