Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Ogiert csak Loeb tudja legyőzni

2013. május 06. - eszgbr

Az idén eddig megrendezett öt futamból kettőt nem tudott megnyerni a pontversenyt vezető Ogier, mindkétszer a részmunkaidőben világbajnoki címvédő Loeb taszította le a dobogó második fokára. A kilencszeres bajnok utolsó előtti (tervezett) vb-futamát teljesítette és nyolcadszor győzött Argentínában.

loebARG13.jpgfotó: facebook.com/WorldRally

Az Argentin-ralin mindenki arra volt kíváncsi, mit tud kezdeni Loeb a zsinórban három versenyt nyerő Ogier-vel. Monte Carlóban még a rekordbajnok győzött, Svédországban viszont már ő sem tudta megállítani trónjára törő honfitársát, távollétében pedig Mexikót és Portugáliát könnyedén hódította meg a VW-s pilóta.

Május elsején egy szuperspeciállal vette kezdetét a verseny, ezt Ogier nyerte, lendülete pedig tartott a következő napon is: a csütörtöki négy gyorsból csak egyet engedett át Hirvonennek. Eközben Sordo összetörte a harmadik számú Citroent, csapattársai viszont tartották a lépést Ogier-vel. A csütörtöki nap végén a francia előnye 16,3 mp volt Loeb és 18,1 mp Hirvonen előtt, Latvala már 40,7 mp-cel volt lemaradva. Utánuk Novikov, Mikkelsen, Neuville, Prokop, a negyedik Qatar Fordba beülő helyi Pozzo és a balesete után a mundér becsületét menteni igyekvő Sordo következett, Ostberg a 11. helyen tanyázott.

Pénteken is Ogier kezdett a legjobban, a 7. gyorson viszont lecsúszott az útról és visszaesett a két Citroen mögé, a szakaszt egyébként Ostberg nyerte, aki ekkor a kilencedik helyen állt. Loeb tudta, hogy addig kell ütni a vasat amíg meleg, meg is nyerte a következő két szakaszt, ám a nap végén ismét egy Volkswagen volt a leggyorsabb, Latvala indított támadást a dobogó legalsó fokáért. Amit ekkor Jevgenyij Novikov birtokolt, Mikko Hirvonen ugyanis Ogier-hez hasonlóan pórul járt és visszaesett, az utolsó napot bő hat perces hátránnyal a hatodik helyen várta. Tíz gyorsasági után Loeb előnye 39,8 mp volt Ogier előtt, a további pontszerző helyeken ekkor sorrendben Novikov, Latvala, Neuville, Hirvonen, Ostberg, Prokop, Mikkelsen és Sordo állt.

A szombat Latvaláról szólt, mind a négy szakaszt megnyerte, beleértve a Power Stage-et is (2. Ogier, 3. Hirvonen), az élen viszont nem történt változás, Loeb végül kényelmes, 55 másodperces előnnyel szerezte meg zsinórban nyolcadik argentin győzelmét. A pontversenyben ezzel visszavette a második helyet, de Ogiert ez aligha zavarja, hiszen idén nem Loeb jelenti a legkomolyabb fenyegetést bajnoki menetelésére. Igazából jelen pillanatban senki nem jelent rá veszélyt, a keresztbeveréseknek is köszönhetően már 65 ponttal vezet Hirvonen előtt.

WRC-2-ben Mexikó után ismét a katari Al-Kuwari (Ford) nyert Nicolás Fuchs (Mitsubishi) és a hazai versenyét futó Ligato (Subaru) előtt, ezzel át is vette a vezetést a pontversenyben, az Argentínát kihagyó Sepp Wiegand visszacsúszott a harmadik helyre. WRC-3-ban nem indult senki.

 

Az Argentin-rali végeredménye:

1. Loeb (FRA), Citroen DS3 WRC 4:35:56,7

2. Ogier (FRA), Volkswagen Polo R WRC + 55,0

3. Latvala (FIN), Volkswagen Polo R WRC + 2:00,8

4. Novikov (RUS), Ford Fiesta RS WRC + 2:36,7

5. Neuville (BEL), Ford Fiesta RS WRC + 4:40,5

6. Hirvonen (FIN), Citroen DS3 WRC + 6:23,9

7. Ostberg (NOR), Ford Fiesta RS WRC + 11:02,2

8. Mikkelsen (NOR), Volkswagen Polo R WRC + 13:22,1

9. Sordo (ESP), Citroen DS3 WRC + 13:22,3

10. Prokop (CZE), Ford Fiesta RS WRC + 14:07,6

 

A bajnokság állása:

1. Ogier (FRA), Volkswagen 122 pont

2. Loeb (FRA), Citroen 68 pont

3. Hirvonen (FIN), Citroen 57 pont

4. Latvala (FIN), Volkswagen 49 pont

5. Ostberg (NOR), Ford 38 pont

Következik az Akropolisz-rali május 31. és június 2. között.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr905284789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása