Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Richard Burnsre emlékezünk

2011. november 25. - eszgbr

November 25. a rali kedvelők számára összeforrt Richard Burns-szel. Tíz éve ezen a késő novemberi napon Robert Reiddel az oldalán, első angolként megnyerte a rali-világbajnokságot. Négy évvel később pedig ugyanezen a napon, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el, mindössze 34 évesen.

2001. november 23. és 25. között rendezték a 14 futamból álló világbajnoki sorozat utolsó versenyét, a Brit-ralit. A szezonzáró előtt még négyen voltak esélyesek a bajnoki címre: a fordos Colin McRae 42, a Mitsubishivel induló Tommi Makinen 41, míg a subarus Burns 40 ponttal várta a rajtot. Mellettük a 33 pontos Carlos Sainz (Ford) is táplálhatott még némi reményt harmadik bajnoki címe iránt. A címvédő Grönholm hiába nyerte meg az előző Ausztrál-ralit, így sem volt már esélye befogni az élen álló hármasfogatot.

A bajnoki címért folytatott küzdelem azonban meglepően hamar eldőlt, már az első napon búcsúzott McRae és Makinen is, így Burnsnek elég volt a három pontot érő negyedik helyen célba érnie.

A második napon Carlos Sainz lecsúszott az útról, több nézőt elsodorva, de szerencsére súlyos sérülés nem történt. A versenyt Grönholm és a Peugeot dominálta, Richard pedig csak a biztonságos célba érésre koncentrált, így még az is belefért, hogy Harri Rovanpera megelőzze. A negyedik helyen álló Alister McRae úgyis bő három percre volt tőle, így a harmadik hely és az ezzel járó 4 pont Burns világbajnoki címét jelentette.

"You are the best in the world!"

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr133408223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása