Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Loeb megnyerte a Francia-ralit és a világbajnokságot is

2012. október 07. - eszgbr

Sébastien Loeb és Daniel Elena kilencszeres ralivilágbajnokok, miután megnyerték az Elzászban megrendezett Francia-ralit. A szintén citroenes Hirvonen-Lehtinen páros harmadik helyen zárt, így két versennyel a szezon vége előtt már behozhatatlan hátrányba kerültek. A Citroen nyolcadszor nyerte meg a gyártók versenyét.

Loeb9x.jpg

Meglepetések nélkül, a terv szerint folyt minden a hétvégén Strasbourg környékén. Mindenki arra készült, hogy a pontversenyben tetemes előnnyel vezető Loeb szűkebb hazájában biztosítja be a kilencedik világbajnoki címét, ahogy tette azt a hetedikkel is 2010-ben. És a bajnok nem okozott csalódást szurkolóinak, a legelső szakasz kivételével végig vezetett összetettben, kényelmes előnnyel szerezve meg idei nyolcadik győzelmét. Jari-Matti Latvalának nyílt a legnagyobb esélye, hogy belerondítson a tökéletes ünneplésbe, de igazán ő sem tudta megszorongatni az egykori tornászt. Loeb épp csak annyit adott ki magából és a Citroen DS3 WRC-ből, hogy tartsa a felépített fél perc körüli előnyét.

A verseny a szokásostól eltérően négy naposra nyúlt, már csütörtökön elkezdődtek a küzdelmek egy 3,63 km hosszú szuperspeciállal, amit a Citroen junior csapatában induló Thierry Neuville nyert meg. Pénteken Loeb hozzálátott, hogy felépítse a fentebb említett előnyét, hét szakaszból négyet megnyert és a nap végén 13,1 másodperccel vezetett a maradék három gyorsot behúzó Latvala előtt. Egy percen belül tudott még maradni Hirvonen, Solberg, az aszfalton mindig erős Sordo és Neuville is. A szombat azért hozott némi izgalmat a mezőny életébe, de Loeb diadalmenetét semmi nem hátráltatta. A napi első szakaszon Petter Solberg lecsúszott az útról, majd tökön-paszulyon (igazából szőlőn) keresztülhajtva végül egy villanyoszlop állította meg. Pontosabban még az sem, a norvég simán kidöntötte a Ford Fiestával és beevickélt a célba. A versenyének ezzel persze lőttek. Ezt és a következő gyorsaságit is Loeb nyerte, Latvala a következőn javított, de hátránya már így is kerek 30 mp volt. A 12. szakaszt törölték a szervezők, miután olyan sok néző özönlött a pályára, hogy képtelenségnek tűnt biztonságosan megrendezni a gyorsot, így az összekötő etapokon megszokott tempóban teljesítették a versenyzők a távot. Délután Hirvonen és Latvala holtversenyben nyertek egyet, majd Loeb ismét duplázott, az utolsó szakasz pedig szintén a fordos finn elsőségét hozta. A vasárnapi hat szakasz előtt Loeb előnye 29,7 mp volt Latvalával, 54 Hirvonennel szemben, őket Ostberg, Sordo, Neuville, Tanak, Novikov, Atkinson és Prokop követték a pontszerző helyeken. A mezőnyben volt az épp a negyedik túraautó világbajnoki címére hajtó Yvan Muller is, aki egy Mini WRC-vel vágott neki hazai futamának, de pontszerzésre nem sok esélye volt, a szombati nap végén a 15. helyen állt.

A vasárnap Thierry Neuville napja lett, az ifjú belga hatból öt szakaszt megnyerve jelentkezett be Sébastien Loeb versenyzői üléséért 2013-ra. Mint tudjuk, Loeb jövőre már nem áll rajthoz minden futamon, helyét feltehetően Neuville örökli meg a Citroen első számú csapatában, míg az első számú versenyzőjükké Hirvonen lép elő. A belga épp csak a nap legfontosabb szakaszát, a szokásoktól eltérően nem a verseny legvégén megrendezett Power Stage-et nem nyerte meg. A PS-hez mérten szokatlanul hosszú, 17 kilométeres gyorson az észt Tanak villant meg, így övé lett az extra 3 pont, Neuville 2, Ostberg 1 egységgel gyarapodott. A citroenes erőfeszítései kifizetődtek, összetettben feljött a negyedik helyre, ami pályafutása eddigi legjobb eredménye világbajnoki futamon. Sordo a végén kihullott a kormánymű hibája miatt, így a további pontszerző helyeken Ostberg, Tanak, Novikov, Atkinson, Prokop és a Citroennel induló Sébastien Chardonnet végeztek.

Loeb győzelmével 71 pontra növelte előnyét a csapattárs Hirvonennel szemben, az utolsó két versenyen viszont már csak 56 pont szerezhető, így megnyerte a 2012-es világbajnokságot. A Citroen 129 ponttal vezet a Ford előtt, így ez a küzdelem is eldőlt. Latvala zsinórban negyedik dobogós helyezését szerezte, ezzel feljött a pontverseny harmadik helyére és még a másodikra is van némi esélye, de a Citroen a hátralévő két futamon feltehetően minden megtesz azért, hogy Mikko Hirvonen végre megszerezhesse első győzelmét a francia márka autójával, így a 42 pontos fór valószínűleg kitart év végéig.

SWRC-ben Craig Breen nyert Yazeed Al-Rajhi és Andreas Aigner előtt, így a pontversenyben átvette a vezetést a negyedik helyen záró P-G. Anderssontól. Az S2000-es mezőnnyel legközelebb a szezonzáró Spanyol-ralin találkozhatunk. A PWRC-seknek Franciaország nem számított be, ők még mindkét hátralévő ralin rajthoz állnak majd. A WRC Akadémia küzdelmeit Elfyn Evans nyerte, ezzel öt futamból négyet megnyerve már biztosan bajnok 2012-ben, Spanyolországban azért még ők is ott lesznek.

A Francia-rali végeredménye:

1. Loeb (FRA), Citroen DS3 WRC 3:32:53,0

2. Latvala (FIN), Ford Fiesta RS WRC + 15,5

3. Hirvonen (FIN), Citroen DS3 WRC +44,1

4. Neuville (BEL), Citroen DS3 WRC + 1:07,3

5. Ostberg (NOR), Ford Fiesta RS WRC + 1:16,4

6. Tanak (EST), Ford Fiesta RS WRC + 2:27,9

7. Novikov (RUS), Ford Fiesta RS WRC + 5:51,6

8. Atkinson (AUS), Mini JCW WRC + 6:42,4

9. Prokop (CZE), Ford Fiesta RS WRC + 8:46,8

10. Chardonnet (FRA), Citroen DS3 WRC + 8:59,7

Az élmezőny állása a Francia-rali után:

1. Loeb (FRA), Citroen 244 pont (már világbajnok)

2. Hirvonen (FIN), Citroen 173 pont

3. Latvala (FIN), Ford 131 pont

4. Ostberg (NOR), Ford 125 pont

5. P. Solberg (NOR), Ford 119 pont


Következik a Szardínia-rali október 18-21-ig.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr804824845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása