Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Loeb megnyerte a Francia-ralit és a világbajnokságot is

2012. október 07. - eszgbr

Sébastien Loeb és Daniel Elena kilencszeres ralivilágbajnokok, miután megnyerték az Elzászban megrendezett Francia-ralit. A szintén citroenes Hirvonen-Lehtinen páros harmadik helyen zárt, így két versennyel a szezon vége előtt már behozhatatlan hátrányba kerültek. A Citroen nyolcadszor nyerte meg a gyártók versenyét.

Loeb9x.jpg

Meglepetések nélkül, a terv szerint folyt minden a hétvégén Strasbourg környékén. Mindenki arra készült, hogy a pontversenyben tetemes előnnyel vezető Loeb szűkebb hazájában biztosítja be a kilencedik világbajnoki címét, ahogy tette azt a hetedikkel is 2010-ben. És a bajnok nem okozott csalódást szurkolóinak, a legelső szakasz kivételével végig vezetett összetettben, kényelmes előnnyel szerezve meg idei nyolcadik győzelmét. Jari-Matti Latvalának nyílt a legnagyobb esélye, hogy belerondítson a tökéletes ünneplésbe, de igazán ő sem tudta megszorongatni az egykori tornászt. Loeb épp csak annyit adott ki magából és a Citroen DS3 WRC-ből, hogy tartsa a felépített fél perc körüli előnyét.

Tovább

Vettel-Alonso: 25-0

Sebastian Vettel senkitől nem zavartatva könnyed rajt-cél győzelmet aratott Szuzukában, miközben Alonso már a rajtnál feladni kényszerült a versenyt. Massa egy nagyszerű második hellyel mentette a vörös mundér becsületét, de a legnagyobb hős a hazai pályán dobogóra álló Kobajasi volt.

Kis túlzással az első kanyarban eldőlt a verseny és lehet, hogy a világbajnokság is. A pole-ból induló Vettelre egyedül a mellőle rajtoló Webber lehetett volna veszélyes, de az ausztrál a rajtbalesetek szempontjából  visszaesőnek számító Grosjean áldozatává vált, bár ő még folytatni tudta a versenyt. Nem úgy Rosberg, akit Senna nullázott le, a legnagyobb vesztes viszont Fernando Alonso volt, akinek a bal hátsó gumiját kivágta Raikkönen első szárnya, így a kavicságyba kicsúszva befejezte a Japán Nagydíjat. Jól sült el a rajt Massa szempontjából, aki a tizedik helyről ugrott a negyedikre és a tempója is megfelelő volt ahhoz, hogy tartsa ezt a pozíciót. Sőt, az első kerékcserék során, amikor gyakorlatilag a teljes élmezőny sutba dobta a lágy gumit, feljött a második helyre. Eközben Kobajasi tartotta a harmadik helyet, a váltójára panaszkodó Button, Raikkönen és a Péreztől megszabaduló Hamilton előtt. A mexikói a hajtűben túl nagy lendülettel érkezett meg a mclarenes mögé és külső íven akart elfordulni mellette, de kipördült és a kavicságyban ragadt, eldobva az értékes hatodik helyét.

Tovább
süti beállítások módosítása