Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Citroen kettős győzelem Argentínában, a gyári Fordok ismét botlottak

2012. április 30. - eszgbr

A négy napos hétvége kavalkádjában kissé elsikkadt a rali-vb 5. fordulója, az Argentin-rali. Az alábbiakban a szokásoktól eltérően csak egy rövid összefoglalót közlök, csapatokra lebontva:

Citroen

A Citroen idei második kettős győzelmét aratta, Loeb pedig karrierje 70. vb-sikerét. A verseny nagy részében a címvédő és a tavalyi ezüstérmes Hirvonen küzdöttek a győzelemért, végül Loeb 15,2 mp-es előnnyel nyerte a több mint 500 km-es ralit. Al-Attiyah a kilencedik helyre hozta be a harmadik autót, míg a junior csapat színeiben az ifjú Neuville ötödik helyével élete legjobb eredményét érte el.

Ford

Szokás szerint jól kezdtek a kék oválosok, és szokás szerint Solberg már az első nap komoly hátrányt szedett össze, miután eltört a kormányösszekötője. A norvég bajnok ennek ellenére nagyon gyors volt a továbbiakban, bár a Citroenek megtehették, hogy biztonsági tempóban autózzanak. A Minitől egy versenyre kölcsönbe érkező Sordo jelenthetett volna rájuk veszélyt, egészen az utolsó szakaszig tartotta is a harmadik helyet, de a legvégén ékszíjszakadás miatt fel kellett adni a viadalt. Így az előző futamot megnyerő Ostberg ért be harmadikként, egyben legjobb fordosként. Kiemelném még Martin Prokopot, aki élete legjobbját nyújtva negyedik lett, bár nem néztem utána, de valószínű, hogy ez a legjobb eredmény, amit cseh versenyző valaha elért a vb-n.

Mini

A Prodrive Mini nem nevezett Argentínába, miután Sordót átpasszolták a Fordhoz, a gyári csapattá kinevezett portugál gárda versenyzői pedig nem értek célba.

Skoda

A Volkswagen csapat színeiben ez alkalommal is Sébastien Ogier és Andreas Mikkelsen álltak rajthoz és kiválóan szerepeltek: mindketten pontszerző helyen álltak egészen a 15. szakaszig, amikor Mikkelsen kiesett. Ogier megismételte idei legjobb helyezését és hetedikként zárt.

PWRC

Az alsóbb kategóriák közül egyedül a PWRC képviseltette magát hivatalosan is Dél-Amerikában, a kategóriát a mexikói Benito Guerra nyerte Evo X-es Mitsubishijével és két győzelemmel a pontversenyben is élen áll. Az eddigi éllovas Kosciuszko nem ért célba, hátránya 10 pont az összetettben.

 

Szakaszgyőzelmek:

P. Solberg 11, Loeb 4, Hirvonen 3, Neuville 1

A Power Stage végeredménye: 1. P. Solberg, 2. Hirvonen, 3. Al-Attiyah

 

Az Argentin-rali végeredménye:

1. Loeb (FRA), Citroen DS3 WRC 5:34:38,8

2. Hirvonen (FIN), Citroen DS3 WRC +15,2

3. Ostberg (NOR), Ford Fiesta RS WRC +3:10,4

4. Prokop (CZE), Ford Fiesta RS WRC +9:45,3

5. Neuville (BEL), Citroen DS3 WRC +11:17,6

6. P. Solberg (NOR), Ford Fiesta RS WRC +12:02,2

7. Ogier (FRA) Skoda Fabia S2000 +12:25,3

8. Novikov (RUS), Ford Fiesta RS WRC +21:10,2

9. Al-Attiyah (QAT), Citroen DS3 WRC +28:22,6

10. Tanak (EST), Ford Fiesta RS WRC +37:19,5

 

Az élmezőny állása az Argentin-rali után (helyezésért kapott pontok + Power Stage pontok):

1. Loeb (FRA), Citroen 83 +8 = 91p

2. P. Solberg (NOR), Ford 65 +8 = 73p

3. Hirvonen (FIN), Citroen 66 +4 = 70p

4. Ostberg (NOR), Ford 67 +1 = 68p

5. Novikov (RUS), Ford 42 +1 = 43p

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr584481078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása