Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Spa nem hazudtolta meg magát

2012. szeptember 02. - eszgbr

Hatalmas, a világbajnoki küzdelem szempontjából is fontos balesettel kezdődött az 57. Belga Nagydíj, de az izgalmak később sem csillapodtak, egyedül a győztes kiléte nem volt kérdéses, Button rajt-cél győzelmet aratott.

Romain Grosjean idén nem először keveredett rajtbalesetbe, de a mostani hibája vezéráldozatokat is követelt: a vb-éllovas Alonso és Hamilton, valamint a kiváló időmérős eredményük után bizakodó Sauberek versenyét is taccsra tette, bár Kobajasi tovább tudott evickélni a csatatérré változott bukótérből. Sokkal tovább az a Maldonado sem húzta, aki tegnapi feltartása miatt a 3. helyett csak a 6. helyről rajtolhatott, ezt a kis malőrt egy kiugróan sikerült rajttal próbálta feledtetni, de három kör után leszakadt légterelővel kiállni kényszerült.

Kiválóan rajtolt viszont a 300. versenyhétvégéjén résztvevő Michael Schumacher, illetve az élmenők között a Saubereket felváltó két Force India. Schumacher szinte végig a középpontban maradt, első és feltételezhetően egyetlen boxkiállásakor az előzésre készülő Vettelt fricskázta meg, mikor egy elfékezés után a címvédő orra előtt húzott be a depóba. Gyakorlatilag az egész versenyen dúlt a pozícióharc, Schumacher Raikkönennel vívott körökön keresztül, majd miután a finn az Eau Rouge-ban szenzációs manőverrel faképnél hagyta, megkapta a nyakába a Hülkenberg-Webber-Massa trojkát. Hiába működött nagyszerűen a Mercedes dupla DRS-e, a gumikat túlságosan elkoptatta volna, ha mindenkivel leáll párbajozni, így Ross Brawnék egy extra kerékcsere mellett döntöttek, így minimális vérveszteséggel a hetedik helyre jött vissza, amit meg is tartott a leintésig. Raikkönen hiába loholt a versenyt egyetlen kiállással teljesítő Button és hasonló taktikájának köszönhetően a második helyre ugró Vettel után, befogni már nem tudta őket.

Hülkenberg az élete legjobbját jelentő negyedik helyen zárt, Massa Webbert maga mögé utasítva lett ötödik, Schumacher mögött a szintén kiváló napot kifogó Toro Rossók és a másik force indiás, Paul di Resta szereztek pontot.

Kevés szó esett Buttonről, de ez a közvetítés alatt is így volt, senkitől nem zavartatva teljesítette a 44 kört, ha nem technikai sportról lenne szó, azt is mondhatnánk, hogy már tegnap megnyerte a mai versenyt. Nem mellesleg ezzel a McLaren lett az első csapat ami idén egymás után két futamot is tudott nyerni. A hétvége igazi győztese viszont Vettel, aki 24 pontra megközelítette a nullázó Alonsót, így tehát a bűvös 25 pontos határon belül várhatja a jövő heti Olasz Nagydíjat.

Az élmezőny állása a Belga Nagydíj után:
1. Alonso (ESP), Ferrari       164 pont

2. Vettel (GER), Red Bull        140

3. Webber (AUS), Red Bull    132

4. Raikkönen (FIN), Lotus      131

5. Hamilton (GBR), McLaren 117

6. Button (GBR), McLaren      101

Button győzelme ellenére a Red Bull eggyel több pontot szerzett mint a McLaren, az osztrákok címvédésére legfeljebb a wokingiak jelenthetnek veszélyt, már ha tudják tartani a mostani tempójukat és mindkét autójuk célba is ér.

A konstruktőri bajnokság élmezőnye:

1. Red Bull-Renault (AUT)  272 pont

2. McLaren-Mercedes (GBR) 218

3. Lotus-Renault (GBR)           207

4. Ferrari (ITA)           199

5. Mercedes (GER)     112

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr24747766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása