Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Latvala nyerte a Wales-ralit, Loeb karnyújtásnyira a kilencediktől

2012. szeptember 17. - eszgbr

Jari-Matti Latvala nyert Walesben, ezzel megszakította Loeb április óta tartó veretlenségi sorozatát. A francia októberben, hazai pályán szerezheti meg 75. győzelmét és 9. világbajnoki címét.

Latvala Wales12.jpg

A Ford hazai pályán készülhetett revansra a Citroennel szemben, bár ez a győzelem inkább csak szépségtapasz lesz idei teljesítményükön. A brit futamot megelőző kilenc fordulóból csak a Loebnek hagyományosan nem fekvő Svéd-ralin tudott nyerni a gyári csapat, illetve a Portugál-ralin győzött a privát Ostberg, miután Hirvonent kizárták. Latvala már tavaly is bizonyította, hogy képes nyerni a különösen nehéz szakaszokból álló versenyen, így joggal bízhatott idei második diadala megszerzésében. Loeb az időmérő megnyerésével jelezte, a Fordnak nem lesz könnyű dolga, ha le akarja győzni őt, de az első két szakaszt Solberg behúzta a kék oválosoknak, majd Latvala vette át a stafétát és zsinórban négy gyorson nem talált legyőzőre. Az első napot az élen zárta, 12,1 mp-cel Solberg és 21,3-mal Loeb előtt. Egy percen belül volt még a tavaly itt második helyen célba érő Ostberg és Hirvonen is.

Mi több, a szombatot Ostberg kezdte a legjobban, a következő rövid szakaszt Loeb nyerte, a maradék ötöt viszont Latvala és Solberg felváltva hozták, így két nap után jó esély mutatkozott egy kettős Ford győzelemre. Latvala előnye 24,5 mp volt Solberggel, 30,9 mp Loebbel szemben. A további pontszerző helyeken is betonbiztosak voltak a különbségek, így szinte alig volt helycsere, a további sorrend: Hirvonen, Tanak, Novikov, Neuville, Wilson és Prokop volt. Vasárnap reggel Loeb egy duplázással nyitott, így megelőzte Solberget 7 tizedmásodperccel. A következő Latvaláé lett, majd Solberg egy szakaszgyőzelemmel visszavette a második helyet (közben Tanak elszállt a 6. helyről). Az utolsó előttit Loeb hozta, így 1 tizedmásodperc előnnyel várhatta a Power Stage-et, ezt a hétvégét átalvó Hirvonen nyerte Loeb és Latvala előtt, így Solbergnek meg kellett elégednie a harmadik hellyel. Petter Solbergnek idén bérlete van a dobogó legalsó fokára, ez volt az ötödik harmadik helye, bánatára azonban jobb eredményt még nem tudott elérni.

Mads Ostberg negyedik lett, ami miatt ezt külön kiemelném, az a norvég hihetetlen stabil idei formája: egy privát autóval az eddigi 10 futamból 8-on elindulva 7-szer végzett az első négyben, vagyis az egyik gyári Citroent vagy Fordot megelőzte, azon az egy kivételes versenyen is 5. lett, tehát ha rajthoz állt, akkor pontot is szerzett, ezt az élmezőnyből senki más nem mondhatja el magáról!

Sébastien Loeböt 2012-ben már csak csapattársa, Hirvonen foszthatja meg a kilencedik bajnoki címétől, a harmadik Solberg 100 pontos hátrányban van (84 pontot lehet még szerezni), így biztos, hogy citroenes pilóta lesz idén is a világbajnok. A finn hátránya 61 pont, ezt kellene 56 alá csökkentenie, hogy Loeböt ne koronázzák már Franciaországban bajnokká. Tekintve, hogy Hirvonen még soha nem nyert aszfalton világbajnoki futamot, különösen nehéz dolga lesz.

Az alacsonyabb kategóriák közül egyedül az SWRC elszámolásába számított be a Wales-rali. Craig Breen megszerezte idei második győzelmét, a gyári Protonhoz erre az alkalomra beugró Tom Cave és az egyre erősebb Yazeed Al-Rajhi előtt. Az összetettben továbbra is vezető P-G. Andersson 6., a Breennel azonos pontszámmal álló Hayden Paddon 7. lett.

A Wales-rali végeredménye:

1. Latvala (FIN), Ford Fiesta RS WRC 3:03:40,3

2. Loeb (FRA), Citroen DS3 WRC + 27,8

3. P. Solberg (NOR), Ford Fiesta RS WRC + 28,7

4. Ostberg (NOR), Ford Fiesta RS WRC + 1:10,6

5. Hirvonen (FIN), Citroen DS3 WRC + 1:29,5

6. Novikov (RUS), Ford Fiesta RS WRC + 3:37,0

7. Neuville (BEL), Citroen DS3 WRC + 4:11,9

8. Wilson (GBR), Ford Fiesta RS WRC + 6:00,4

9. Prokop (CZE), Ford Fiesta RS WRC + 6:58,9

10. Al-Attiyah (QAT), Citroen DS3 WRC + 9:32,1


Az élemzőny állása a Wales-rali után:

1. Loeb (FRA), Citroen 219 pont

2. Hirvonen (FIN), Citroen 158 pont

3. Solberg (NOR), Ford 119 pont

4. Ostberg (NOR), Ford 114 pont

5. Latvala (FIN), Ford 113 pont

Következik az Elzász-rali, Strasbourg központtal, október 4-7-ig, SWRC-vel és WRC Akadémiával.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr134782953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása