Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Film: Weekend of a Champion (2013)

2015. március 07. - eszgbr

A héten eléggé rákattantam Jackie Stewart karrierjére, illetve "életére és korára", ha úgy tetszik és meglepődve tapasztaltam, hogy egy film is készült róla, amiről eddig egyáltalán nem hallottam. Méghozzá nem is akárki készítette, hanem az akkor még csak Oscar-jelölt, ma már nyertes Roman Polanski. A dokumentum jelleggel készült film Stewartot követi végig az 1971-es Monacói Nagydíj hétvégéjén. Az eredeti film 1972-ben készült el, ennek a 2013-ban felújított és átdolgozott változatát néztem meg.

weekend_oac2.jpg

A cím mindent elmond, a film egyszerűen végigköveti a világbajnok skótot a szabadedzésektől a futam utáni díszvacsoráig. Polanski akkoriban hatalmas motorsport-őrült volt és már a film elkészítése előtt is jóban volt Stewarttal. Dokumentumfilmről van szó, tehát semmilyen megrendezett jelenet nem szerepel benne, Polanski, aki egyébként nem rendezőként, hanem producerként jegyzi a filmet, végig ott koslatott Jackie körül, ténylegesen beférkőzött az intim szférájába, együtt reggeliztek, kocsikáztak a pályán, végighallgatta ahogy megbeszélik a beállításokat stb.. A dokumentum jelleg ne riasszon el senkit, nem az a száraz ismeretterjesztő film és nem is az akkoriban kritikus témának számító biztonságot járja körül, egyszerűen csak ott vagyunk egy világbajnok sarkában és végignézzük, ahogy végig dominálva a hétvégét, megnyeri a Formula-1 legrangosabb versenyét és továbbhalad második világbajnoki címe felé.

Természetesen van benne jó sok élő felvétel az edzésekről és a futamól is, már csak a vegytiszta hetvenes évekbeli versenyzésért és miliőért érdemes megnézni. Számomra a legérdekesebbek a technikai részek voltak. Jackie Stewartot azért is szeretem amellett, hogy egy végtelenül szimpatikus, szerény és sokat megélt ember, mert egyszerűen, közérthetően és szenvedélyesen tud beszélni az autóversenyzésről. Ahogy Polanskinak magyarázott a kanyarvételi technikákról vagy ahogy fiatal csapattársának, Francois Cevert-nek a sebességi fokozatok helyes megválasztásáról, azt órákig tudnám hallgatni. Megjegyzem szerencséjük is volt, a Tyrrell csapatnak azért, mert az eső végül megvárta a futam végét, a filmeseknek pedig azért, mert így Jackie nem csak beszélt a tökéletes autóvezetésről, de be is mutatta, Grand Slamet szerezve Monte Carlóban, azaz a pole-ból indulva, minden körben vezetve és a leggyorsabb kört is megfutva győzött.

2013-ban a filmet felújították, nagyszerű a képi minősége, emellett újra is vágták, hogy a 21. századi szemnek is kellően fogyasztható, kicsit pörgősebb legyen. Illetve Polanski beszúrt a végére egy negyedórás beszélgetést Stewarttal, ami az újra kiadás kapcsán készült, itt barátian beszélnek mindenféléről, ami kapcsolódik a sporthoz.

Motorsportrajongóknak kötelező, de mindenkinek ajánlom, akit szeretne betekinteni a Formula-1 csillogó világának színfalai mögé és egy igazi szupersztár életébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr287247417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása