Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Nyári pótlás II. & III.: Akropolisz-rali és Szardínia-rali

2013. június 27. - eszgbr

Az elmaradt két rali-vb beszámolót a megszokottaktól eltérően nem az események sorrendjében, hanem a versenyzők szemszögéből foglalom össze, a bajnokság feléhez érve úgyis érdemes átfogóan szemügyre venni a WRC mezőnyét. Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy a Volkswagen fölénye óriási és most már Latvala is kiismerte annyira az autóját, hogy ha esélye nyílik a győzelemre, akkor élni tud vele, ez különösen fontos számára, hiszen a következő futamot Finnországban rendezik. Ogier pedig megállíthatatlan, előnye a pontversenyben már csak nagyon nehezen behozható ellenfelei számára.

latvala+ogier.jpg

Sébastien Ogier (Volkswagen)

Görögországban rögtön az elején elvesztette esélyét a győzelemre, az üzemanyag-ellátórendszer hibája miatt megkotlott alatta a Polo, de a második és a harmadik nap végén is begyűjtött egy-egy szakaszgyőzelmet, utóbbi egyben Power Stage győzelem is volt, így a 10. helyért járó egy pont mellé szerzett még hármat. Szardínián már az idén megszokott Ogier-parádét láthattuk, az első szakaszon az élre állt és végig vezetve a maximális 25+3 pontot elérve verte rommá a mezőnyt. Előnye 64 pont Latvalával szemben, hazai versenyén jó eséllyel megnyerheti első világbajnoki címét.

Helyezések: Akropolisz: 10., Szardínia: 1.
Szakaszgyőzelmek: Akropolisz: 2, Szardínia: 7

Jari-Matti Latvala (Volkswagen)

Ogier műszaki gondját kihasználva Latvala végre megszerezhette első győzelmét a Volkswagen színeiben. A 4. szakaszon az élre állt és már nem is engedte ki kezéből a vezető pozíciót, közel két perc előnnyel győzött az Akropoliszon, pályafutása során először. Olaszországban Ogier-vel megint nem tudott mit kezdeni, sőt, az egyre erősebb Neuville-től is kikapott, de így is felállhatott a dobogóra. Győzelme után átvette a második helyet a pontversenyben, habár hátránya tetemes, ő az egyetlen akinek reális esélye maradt arra, hogy elhalássza Ogier elől a bajnoki címet.

Helyezések: Akropolisz: 1., Szardínia: 3.
Szakaszgyőzelmek: Akropolisz: 4, Szardínia: 6

Thierry Neuville (Ford)

Az elmúlt két futamon Neuville volt a meglepetésember, Latvalához hasonlóan mindkétszer dobogóra állhatott. Az Akropoliszon a surranópályán, szakaszgyőzelem nélkül lett harmadik és Szardínián is csak két gyorsot húzott be, de kiegyensúlyozottságának köszönhetően második tudott lenni. 70 pontjával már harmadik a bajnokságban a Volkswagen két frontembere mögött, csapattársait pedig magabiztosan veri. Neuville tehetségét senki nem vitatja, de nem hiszem, hogy sokan gondolták volna, hogy ő lesz a szilvások legjobbja féltávnál.

Helyezések: Akropolisz: 3., Szardínia: 2.
Szakaszgyőzelmek: Akropolisz 0, Szardínia: 2.

Mikko Hirvonen (Citroen)

Mikko Hirvonen a szezon közepére rendesen beleállt a földbe, a szezon legnehezebb futamaként aposztrofált Akropolisz-ralin a törött kormányműje miatt csak 8. lett, Szardínián viszont saját hibájából ragadt egy árokban, így Svédország után elkönyvelhette idei második nullázását. De eddig sem teljesített túl fényesen, fordos önmagát meg sem közelíti, 2013-ban még csak kétszer végzett dobogós helyen, győzni nem tudott. Talán Loeb szelleme kísérti, hét futam után még mindig az eddig három futamon rajthoz álló francia mögött áll a pontversenyben, így még azt sem mondhatja el magáról, hogy legalább ő a legjobb citroenes. Hátránya 93 pont, miközben neki kellene vezetnie a franciák címvédő hadjáratát, mindkét versenyen kikapott Dani Sordótól is.

Helyezések: Akropolisz: 8., Szardínia: kiesett
Szakaszgyőzelmek: Akropolisz: 0, Szardínia: 1

Dani Sordo (Citroen)

Sordo teljesítménye is elég hullámzó, de jelenleg ő a legjobb formában lévő Citroen-pilóta, ha folytatni tudja az elmúlt két futamon elkezdett eredménysorát, Finnországban megelőzhetné Hirvonent és Loeböt is, bár a finnt nehéz lesz megverni hazai pályáján. A görög második hely pályafutása 34. dobogós helyezése volt, de győznie még mindig nem sikerült, Szardínián negyedikként zárt. A hátralévő hat futamból három lesz aszfaltos, tehát a spanyol kedvenc pályái még csak most következnek.

Helyezések: Akropolisz: 2., Szardínia: 4.
Szakaszgyőzelmek: Akropolisz: 1, Szardínia: 0

Mads Ostberg (Ford)

Ostberg az idei év egyik nagy csalódása, a havas Svéd-ralin kívül, ahol harmadik lett, nem tudott az első ötbe férkőzni, most is egy 6. és egy 8. helyet szerzett és már Neuville is 20 ponttal veri. Pedig a szenzációs tavalyi éve után mindenki tőle várta, hogy hátára veszi a megcsappant forrásokból gazdálkodó Fordot.

Helyezések: Akropolisz: 6., Szardínia: 8.
Szakaszgyőzelmek: Akropolisz: 0, Szardínia: 0

Martin Prokop (Ford)

Prokop a titkos kedvencem a mezőnyben, a topcsapatokhoz képest jelentéktelen büdzsével rendelkező cseh csapat által felkészített Forddal mindig ott van a pontszerző helyeken és a mindiget szó szerint kell érteni, hétből hétszer zárt a legjobb tízben, ezt rajta kívül csak Ogier mondhatja el magáról, Szardínián pedig megszerezte idei legjobb helyezését, az ötödik helyet.

Helyezések: Akropolisz: 7., Szardínia: 5.
Szakaszgyőzelmek: Akropolisz: 0, Szardínia: 0

Jevgenyij Novikov (Ford)

Az orosz szezonja sem úgy alakul ahogy azt sokan várták, a biztató szakaszgyőzelmek ellenére valami mindig közbejön. Görögországban megvolt a tempó, vezette is a versenyt, de egy defekt megfosztotta a lehetőségtől, hogy megszerezze első világbajnoki diadalát. A 9. hely mellett második lett a Power Stage-en, de így is csak négy pontot szerzett, amit Szardínián sem tudott gyarapítani.

Helyezések: Akropolisz: 9., Szardínia: kiesett
Szakaszgyőzelmek: Akropolisz: 4, Szardínia: 0

Andreas Mikkelsen (Volkswagen)

Az ifjú norvég az első három ralin még nem kapott lehetőséget, de azóta egyre inkább belerázódik, az Akropoliszon már megvillantott valamit abból a zsenialitásból, ami két IRC bajnoki címet hozott neki. A dobogóra nem sikerült felállnia, de már nagyon közel jár hozzá, a negyedik helye mellé ráadásul még egy pontot kapott a Power Stage-en. Szardínián viszont egy műszaki hiba megfosztotta az újabb kiváló eredménytől, az ötödik helyről esett ki.

Helyezések: Akropolisz: 4., Szardínia: kiesett
Szakaszgyőzelmek: Akropolisz: 3., Szardínia: 0

Dicséretben részesül...

Nasser Al-Attiyah a görögországi ötödik helyéért,

a katari helyére beugró, élete első WRC kategóriás versenyét futó Elfyn Evans a szardíniai hatodik helyéért,

és az élete legjobb helyezését megismétlő, Olaszországban a hetedik helyen záró Michal Kosciuszko.

WRC-2

A második vonalban úgy tűnik összeállt a Kubica-Citroen csomag, a lengyel mindkét futamon megnyerte kategóriáját a DS3 RRC-vel. Szardínián ráadásul összetettben is a 9. helyen zárt, így megszerezte élet első világbajnoki pontjait. WRC-2-ben már negyedik a pontversenyben, a tabella élén még mindig a sorrendben harmadik és második helyet szerző Al-Kuwari áll.

WRC-3

Az Akropoliszon senki nem indult a kategóriának megfelelő autóval, sajnos idén ez már a negyedik ilyen verseny volt. Szardínia viszont kárpótolt mindenért, tízen is neveztek a ralira. A citroenes mezőnyben a győzelmet a német Riedemann szerezte meg Cronin és Quentin előtt, összetettben továbbra is Sébastien Chardonnet vezet.

JWRC

A legkisebbek mezőnyében a spanyol Suarez nyerte az Akropolisz-ralit (Szardínián nem indult ez a kategória), de a vele azonos számú pontot szerző Tidemand továbbra is vezeti a pontversenyt, előnye tíz pont a spanyollal szemben. Úgy tűnik a bajnoki cím sorsa kettejük közt fog eldőlni, a többiek jócskán lemaradva követik a párost.

Az Akropolisz-rali végeredménye:

1. Latvala (FIN), Volkswagen Polo R WRC 3:31:01,2

2. Sordo (ESP), Citroen DS3 WRC + 1:50,0

3. Neuville (BEL), Ford Fiesta RS WRC + 2:14,1

4. Mikkelsen (NOR), Volkswagen Polo R WRC + 3:55,1

5. Al-Attiyah (QAT), Ford Fiesta RS WRC+ 4:12,6

6. Ostberg (NOR), Ford Fiesta RS WRC + 5:48,7

7. Prokop (CZE), Ford Fiesta RS WRC + 7:22,4

8. Hirvonen (FIN), Citroen DS3 WRC + 7:56,6

9. Novikov (RUS), Ford Fiesta RS WRC + 8:11,8

10. Ogier (FRA), Volkswagen Polo R WRC + 10:10,3


A Szardínia-rali végeredménye:

1. Ogier (FRA), Volkswagen Polo R WRC 3:22:57,9

2. Neuville (BEL), Ford Fiesta RS WRC + 1:16,8

3. Latvala (FIN), Volkswagen Polo R WRC + 1:48,0

4. Sordo (ESP), Citroen DS3 WRC + 3:19,2

5. Prokop (CZE), Ford Fiesta RS WRC + 8:34,1

6. Evans (GBR), Ford Fiesta RS WRC +11:51,8

7. Kosciuszko (POL), Ford Fiesta RS WRC + 11:52,7

8. Ostberg (NOR), Ford Fiesta RS WRC + 13:21,5

9. Kubica (POL), Citroen DS3 RRC + 16:47,6

10. Al Qassimi (UAE), Citroen DS3 WRC + 17:19,9


A bajnokság állása a Szardínia-rali után:

1. Ogier (FRA), Volkswagen 154 pont

2. Latvala (FIN), Volkswagen 90 pont

3. Neuville (BEL), Ford 70 pont

4. Loeb (FRA), Citroen 68 pont

5. Hirvonen (FIN), Citroen 61 pont


Következik a Finn-rali augusztus 1-3-ig.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr1005380590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása