Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Vettel elrontja a játékunkat

2012. október 28. - eszgbr

Pedig olyan szépen indult ez az év. Versenyről versenyre változtak az erőviszonyok, a szokásosnál sokkal többen nyertek futamot és már kezdtük elfelejteni a tavalyi szezon monotonitását. Egyszerűen túl szép volt ez ahhoz, hogy valaki ne akarjon belerondítani. Lehet, hogy Sebastian Vettel is jól szórakozott, de ő igazán csak akkor érzi jól magát, ha a dobogó tetejéről locsolhatja szét a pezsgőt a lába előtt heverő világba. Úgy gondolta, eleget játszottunk már, most ő következik és egyszerűen elvette a játékunkat.

Tette mindezt olyan hűvös és kegyetlenül érzéketlen zsenialitással, amire csak egy-két ember lenne képes a jelenlegi mezőnyből. Szingapúrban még Lewis Hamilton kiesése kellett, hogy visszataláljon a dobogó legfelső fokára, azóta viszont még a vezetést sem adta ki a kezéből. A McLarennek el is ment a kedve a játéktól, Raikkönen hivatalból még fogadkozik az újságíróknak, felemlegetve 2007-es világbajnoki címét, de igazából már csak Fernando Alonso az aki még mindig nem akarja elhagyni a játszóteret. Mert ő pontosan olyan mint Vettel vagy Michael Schumacher, ők az utolsó pillanatig bármire képesek a győzelemért.

Az már a szabadedzések után látszott, hogy az ellenfelek nem sok sót fognak megenni az időmérőn és a futamon, a Red Bull Ázsiában magasan a mezőny fölé emelkedik. Szombaton be is húzták az első sort, Alonso elé még a két McLaren is beférkőzött, de a Ferrarinál bizakodóak voltak a versenytempójukkal kapcsolatban. A spanyol az első három körben lenyomta a két brit világbajnokot, eközben Vettel erős iramot diktálva igyekezett leszakítani magáról csapattársát, hogy mire engedélyezik a DRS használatát, már lőtávolon kívül legyen és ne tudják olyan könnyen támadni. A taktikája bevált, Webber és Alonso nem bírták tartani a lépést és innentől már simán nyerte a második Indiai Nagydíjat. A közben második helyre előrelépő spanyol hiába próbálta fokozni tempóját, Vettel egy-egy leggyorsabb körrel adta tudtára, hogy ki az úr a háznál. Pár körrel a vége előtt kisebb riadalomra adott okot hogy megsérült a német padlólemeze, de Alonso már így sem érte utol. Sőt, a végén a KERS-ét elveszítő Webber és a nagyszerűen versenyző Hamilton is megközelítette a ferrarist, de a tűzijáték elmaradt és ebben a sorrendben intették le őket.

Button lett az ötödik, őt a versenyt végigvonatozó Massa és Raikkönen követte. Az első hétben gyakorlatilag annyi változás történt az időmérő végeredményéhez képest, hogy Alonso az ötödik helyről a másodikra küzdötte fel magát. Hülkenberg ismét értékes pontokat szerzett a nyolcadik helyen, őt Grosjean és Senna követte az utolsó pontszerző pozíciókban. Rosbergen az sem segített, hogy a Q3-ban nem futott mért kört, így spórolva a gumikkal. A Mercedesnek egész hétvégén nem volt valami erős a tempója, Nico időmérős szereplése volt a csúcspont, végül egy helyet rontva 11. lett.

Három pilóta versenyét is hasonló baleset tette tönkre: Schumacher már a rajtnál jobb hátsó defektet kapott, miután összeért Vergne autójának első szárnyával, majd a későbbi párharcokban Pérez járt hasonlóan Ricciardóval szemben, Maldonadót pedig Kobajasi intézte el. Pérez a defektje után egy körrel be is fejezte a futamot és végül Schumacher sem látta meg a kockás zászlót. A Sauber egyébként sem remekelt a hétvégén, Pérez meglepetésre megszerezte a 8. rajtkockát, de ez volt a maximum, a Toro Rosso pedig az elmúlt három pontszerzéssel végződött futam után ismét visszacsúszott a középmezőny második felébe. Ezen a hétvégén a Force India mellett a Williams volt az a középcsapat, amely esélyes volt a pontszerzésre, végül Hülkenberg és Senna végzett az első tízben, egyébként a négy topcsapat versenyzői gyarapodtak pontokkal.

Vettel zsinórban negyedik (összesen ötödik) győzelmével 13 pontra növelte előnyét Alonsóval szemben, a matematikailag még esélyes Raikkönennek rengeteg csodára lenne szüksége, hogy idén világbajnok legyen. A Red Bull Indiában 40 pontot szerzett, immár 91 pont az előnyük a 26 pontot gyűjtő Ferrarival szemben. A hátralévő három futamon 129 egységet lehet gyűjteni a csapatoknak, tehát jó eséllyel már jövő héten, Abu-Dzabiban megvédheti címét az osztrák gárda.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotura.blog.hu/api/trackback/id/tr954874857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása