Forma.Túra.Rally.

Forma.Túra.Rally.

Rosberg nyert a nagyot hajrázó Webber és Alonso előtt

2013. június 30. - eszgbr

Az idei évben először fordul elő, hogy nem azt a csapatot tettem aktuálisan a rangsor élére, amely megnyerte a futamot. Hiába nyerte Lewis Hamilton fölényesen az időmérőt, majd hiába vezetett magabiztosan a defektjéig és hiába nyert végül Rosberg, nagyon nem lövök mellé, ha azt írom, a Red Bull jobb a Mercedesnél és jobb volt Silverstone-ban is. A Red Bull ezzel az első istálló amely egymás után kétszer végez a rangsor elején, jó teljesítményüknek köszönhetően pedig már az egész éves átlaguk alapján is elsők, megelőzve a Silverstone-ban gyengélkedő Ferrarit. Második helyével a Mercedes is komolyan megközelítette a Lotust.

A szokásosnál is erősebben teljesítő Force India és Toro Rosso megkavarta a továbbiakat, de drasztikus lépést nem hoztam, még mindig a futam számít be legnagyobb súllyal a helyezésbe és a futam alapján én a Lotust és a Ferrarit is eléjük raktam.

A továbbiakban nincs nagy változás, a McLaren ismét csak a hetedik, a Saubert nem tettem csak azért eléjük mert ők szereztek pontot, a wokingiak pedig nem. Őket a három pont nélküli csapat követi, a már megszokott Williams-Caterham-Marussia sorrendben.

A pilóták között a dobogósokon kívül kiemelném Sutilt, di Restát, Ricciardót, Hamiltont és Massát, ugyanakkor ide kívánkozik, hogy a váltóhibája nélkül Vettel minden bizonnyal megnyerte volna a Brit Nagydíjat és akkor a sorrend miatt se kellene magyarázkodnom.

Tovább

Webber Le Mans-ba, a Citroen a WTCC-be tart

Bekövetkezett amit már régóta rebesgettek: Mark Webber aláírt a Porschéhez, így jövőre már nem a Formula-1-ben fog versenyezni. Az ausztrál már korábban kijelentette, hogy nem hosszabbítja meg év végén lejáró szerződését a Red Bullal és ezek szerint más F1-es csapathoz sem igazol át, hanem a Le Mans-ban és a WEC-ben szerencsét próbáló Porsche LMP1-es autóját fogja vezetni 2014-ben. Webber a kilencvenes évek végén már indult Le Mans-ban, akkor a Mercedes gyári versenyzőjeként. A hír újra fellobbantotta azokat a pletykákat, melyek szerint a Red Bull a 2007-es világbajnok Kimi Räikkönent szeretné Vettel csapatársának.

Szintén nem újdonság, hogy a nyolcszoros rali-világbajnok Citroen a Túraautó-világbajnokságban (WTCC) képzeli el a jövőjét. Korábban már felröppentek hírek, miszerint 2014-től szívesen átnyergelnének a pályaversenyekre, ezt most hivatalosan is megerősítették. Ami biztos, hogy Sébastien Loeb lesz az egyik versenyzőjük, a versenyautójuk alapját feltehetően a DS4 a C-Elysée modelljük adja majd. Ez valószínűleg a gyári rali-program végét is jelenti, a francia márka tíz sikeres év után idén csak a Volkswagen hátát nézi, bár Loeb révén szereztek két győzelmet, a bajnoki címről lassan lemondhatnak, így viszont emelt fővel és logikus indokkal távozhatnak a WRC-ből.

Nyári pótlás II. & III.: Akropolisz-rali és Szardínia-rali

Az elmaradt két rali-vb beszámolót a megszokottaktól eltérően nem az események sorrendjében, hanem a versenyzők szemszögéből foglalom össze, a bajnokság feléhez érve úgyis érdemes átfogóan szemügyre venni a WRC mezőnyét. Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy a Volkswagen fölénye óriási és most már Latvala is kiismerte annyira az autóját, hogy ha esélye nyílik a győzelemre, akkor élni tud vele, ez különösen fontos számára, hiszen a következő futamot Finnországban rendezik. Ogier pedig megállíthatatlan, előnye a pontversenyben már csak nagyon nehezen behozható ellenfelei számára.

latvala+ogier.jpg

Sébastien Ogier (Volkswagen)

Görögországban rögtön az elején elvesztette esélyét a győzelemre, az üzemanyag-ellátórendszer hibája miatt megkotlott alatta a Polo, de a második és a harmadik nap végén is begyűjtött egy-egy szakaszgyőzelmet, utóbbi egyben Power Stage győzelem is volt, így a 10. helyért járó egy pont mellé szerzett még hármat. Szardínián már az idén megszokott Ogier-parádét láthattuk, az első szakaszon az élre állt és végig vezetve a maximális 25+3 pontot elérve verte rommá a mezőnyt. Előnye 64 pont Latvalával szemben, hazai versenyén jó eséllyel megnyerheti első világbajnoki címét.

Helyezések: Akropolisz: 10., Szardínia: 1.
Szakaszgyőzelmek: Akropolisz: 2, Szardínia: 7

Tovább

Nyári pótlás I.: Kanadai Nagydíj

Közeleg a Brit Nagydíj, így ideje bepótolnom a Kanadai Nagydíj elmaradt posztját. A Pirelli elvileg nem vethette be élesben a pénteki szabadedzéseken kipróbált új, tartósabb abroncsait, a gumikat kemény igénybevételnek kitevő montreali pályán mégis jelentősen javult a tartósságuk. Ahogy az sejthető volt, a Red Bull profitált belőle a legtöbbet, Vettel a pole-t és a futamgyőzelmet is zavartalanul szerezte meg, ezzel ő az első pilóta aki idén már háromszor is elérte a dobogó legfelső fokát. Az időmérőmenő Mercedesek is jobban bírták a futamot, de a győzelemre nem volt esélyük, ahogy a Ferrarinak sem sok, pedig pénteken még mindenki őket tartotta a futam toronymagas esélyeseinek. Vettel mellé Alonso és Hamilton állhatott fel a pódiumra, a további pontszerző helyeken a sorrend Webber, Rosberg, Vergne, di Resta, a nagyot küzdő Massa, Räikkönen és Sutil volt. Az esős időmérőn a bravúros harmadik helyet megszerző Valtteri Bottas a száraz futamon a 14. helyig csúszott vissza.

Tovább
süti beállítások módosítása